Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

ΜΟΥΣΑΚΑΣ

ΜΟΥΣΑΚΑΣ

ΥΛΙΚΑ
  • 3 κιλά μελιτζάνες φλάσκες κομμένες σε μακρόστενες φέτες
  • αλάτι, ελαιόλαδο
  • 6 φλυτζάνια μπεσαμέλ
  • 1 φλυτζάνι τριμμένο κεφαλοτύρι
  • λίγη γαλέτα για το ταψί

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΜΕ ΚΙΜΑ

  • 1 κιλό κιμάς
  • 5 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 3 φλυτζάνια ψιλοκομμένη ντομάτα
  • 3 κουτάλια ντομάτα πελτές
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 3 γαρίφαλλα
  • 1 ξιλαράκι κανέλα
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 πρέζα μπαχάρι
  • 1/2  ποτήρι κρασί
  • αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Στρώνουμε τις μελιτζάνες σε ένα στραγγιστήρι και αλατίζουμε κάθε στρώση.
  2. Τις αφήνουμε μία- δύο ώρες να ξεπικρίσουν. 
  3. Τις ξεπλένουμε και τις πατάμε με μια πετσέτα για να στεγνώσουν.
  4. Ζεσταίνουμε το λάδι και τηγανίζουμε τις μελιτζάνες.
  5. Τις στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας
  6. .Ζεσταίνουμε 2-3 κουταλιές λάδι σε μια κατσαρόλα και σωτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
  7. Προσθέτουμε τον κιμά.
  8. Ανακατεύουμε μέχρι να ροδίσει.
  9. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και την ντομάτα,αλατοπιπερώνουμε.
  10. Αφήνουμε την σάλτσα να σιγοβράσει για 45-50 λεπτά.
  11. Προσθέτουμε τον πελτέ και το κρασί και τη σιγοβράζουμε για άλλα 10 λεπτά.
  12. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180o C. 
  13. Λαδώνουμε ένα ταψί και πασπαλίζουμε τον πάτο με τριμμένη φρυγανιά
  14. , Ανακατεύουμε τη σάλτσα του κιμά με δυο φλυτζάνια μπεσαμέλ.
  15. Στρώνουμε μια στρώση μελιτζάνες καλύπτοντας όλη την επιφάνεια του ταψιού.
  16. Απλώνουμε ομοιόμορφα το 1/3 της σάλτσας.
  17. Πασπαλίζουμε με τυρί.
  18. Ξαναστρώνουμε μελιτζάνες και σάλτσα και επαναλαμβάνουμε άλλη μια φορά τελειώνοντας με μία στρώση σάλτσα.
  19. Ρίχνουμε την υπόλοιπη μπεσαμέλ.
  20. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ και να ροδίσει.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου