- ΥΛΙΚΑ
- 300 γρ κληματόφυλλα τρυφερά
- 650 γρ κρεμμύδι
- 380 γρ. ρύζι
- 350 ml. λάδι
- 2 κουταλιές άνηθο ψιλοκομμένο
- 2 κουταλιές μαϊντανό
- ΄1 κουταλάκι δυόσμο
- αλάτι,πιπέρι
- 1 λεμόνι
1.
Κόβουμε από τα κληματόφυλλα τα κοτσάνια με ψαλιδάκι τα ζεματάμε σε βραστό
νερό. Τα αφήνουμε να πάρουν 3-4 βράσεις βγάζουμε και τα απλώνουμε σε μια
πιατέλα
2.
Ψιλοκόβουμε και πλένουμε καλά τα κρεμμύδια
3.
Βάζουμε τα κρεμμύδια με 100 ml λάδι στην κατσαρόλα να ξανθύνουν λίγο
4.
Προσθέτουμε το ρύζι, το καβουρντίζουμε λίγο και ρίχνουμε 1½ -2 φλιτζάνια
νερό, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, τον άνηθο, το αλάτι και το πιπέρι.
5.
Τα αφήνουμε να βράσουν ώσπου το ρύζι να πιεί το ζουμί του και να
μισοβράσει.
6.
Παίρνουμε ένα-ένα κληματόφυλλο, το απλώνουμε στην παλάμη μας και βάζουμε
στην άκρη ένα κουταλάκι γέμιση. Το διπλώνουμε στην αρχή από τις δύο πλευρές για
να κλείσουμε τη γέμιση και εν συνεχεία το τυλίγουμε σαν τσιγάρο, αφού
προηγουμένως έχουμε φροντίσει το γυαλιστερό μέρος του φύλλου να είναι απ έξω.
7.
Βάζουμε στον πάτο της κατσαρόλας μια στρώση φύλλα και κατόπιν αρχίζουμε να
βάζουμε τα ντολμαδάκια στην κατσαρόλα με το διπλωμένο μέρος προς τα κάτω σε
κανονικές σειρές.
8.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι, αλάτι και πιπέρι και τα σκεπάζουμε με ένα
ρηχό πιάτο
9.
Προσθέτουμε ζεστό νερό, ώστε να μισο-καλυφθούν, και το χυμό ενός λεμονιού.
αφήνουμε τα ντολμαδάκια να βράσουν και να μείνουν μόνο με το λάδι τους
Σερβίρονται κρύα με γιαούρτι ή τζατζίκι
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου