ΥΛΙΚΑ
- 1 κιλό αλεύρι δυνατό
- 250 γρ. βούτυρο αγελάδος ή βιτάμ λιωμένο
- 350 γρ. ζάχαρη
- 5 αυγά +1 κρόκο για την επάλειψη
- 100 γρ νωπή μαγιά ή 4 φακελάκια ξερή(32 γρ.)
- 200 γρ. γάλα
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτή μαχλέπι
- 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτή αλεσμένο κακουλέ
- 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτή μαστίχα σκόνη
- 30 γρ αμύγδαλο φιλέ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Βράζουμε το μαχλέπι σε λίγο νερό το σουρώνουμε και υπολογίζουμε 1 φλυτζανάκι του καφέ
- Διαλύουμε την μαγιά σε χλιαρό γάλα και την αφήνουμε 60'
- Προσθέτουμε στη μαγιά 100 γρ αλεύρι και κάνουμε ένα χυλό
- Βάζουμε το χυλό σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 120'. Αυτό είναι το προζύμι μας
- Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη ώσπου να αφρατέψουν περίπου 15'
- Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το αλάτι, το μαχλέπι, τον κακουλέ και το προζύμι
- Χτυπάμε στο μίξερ τα υλικά μέχρι να γίνουν μια ζύμη μαλακή
- Καλύπτουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος το λιγώτερο 4 ώρες ή καλύτερα όλο το βράδυ
- Λιώνουμε το βούτυρο
- Βάζουμε την ζύμη στον κάδο του μίξερ και σιγά σιγά ενσωματώνουμε το βούτυρο
- Χτυπάμε την ζύμη περίπου 20'
- Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί περίπου 3 ώρες
- Οταν φουσκώσει η ζύμη την χωρίζουμε σε 12 ίσα μέρη και τα κάνουμε μπαλάκια
- Αφήνουμε να ξεκουραστούν για 20'
- Σε επιφάνεια πλάθουμε τα κομμάτια της ζύμης σε κορδόνια έχοντας βουτυρώσει τα χέρια μας
- Αφήνουμε να ξεκουραστούν για 20'
- Πλέκουμε τα κορδόνια ανά τρία σε τσουρέκι
- Τα τοποθετούμε στο ταψί αφού πρώτα έχουμε βάλει λαδόκολλα
- Αλείφουμε την επιφάνεια τους με ενα πινέλο με το ασπράδι αυγού
- Πασπαλίζουμε το αμύγδαλο
- Τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 60'
- Ψήνουμε τα τσουρέκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για περίπου 30-40'
- Οταν τα βγάλουμε από τον φούρνο τα βάζουμε σε μια σχάρα να κρυώσουν
Διάλυση μαγιάς με γάλα |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου