Σάββατο 4 Απριλίου 2015

ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ




ΥΛΙΚΑ
  • 1 κιλό αλεύρι δυνατό
  • 250 γρ. βούτυρο αγελάδος ή βιτάμ λιωμένο
  • 350 γρ. ζάχαρη
  •     5 αυγά +1 κρόκο για την επάλειψη
  • 100  γρ νωπή μαγιά ή 4 φακελάκια ξερή(32 γρ.)
  • 200 γρ. γάλα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτή μαχλέπι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού  κοφτή αλεσμένο κακουλέ
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτή μαστίχα σκόνη 
  • 30 γρ αμύγδαλο  φιλέ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βράζουμε το μαχλέπι σε λίγο νερό το σουρώνουμε και υπολογίζουμε 1 φλυτζανάκι του καφέ
  2. Διαλύουμε την μαγιά σε χλιαρό γάλα και την αφήνουμε  60'
  3. Προσθέτουμε στη μαγιά 100 γρ αλεύρι και κάνουμε ένα χυλό
  4. Βάζουμε το χυλό σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 120'. Αυτό είναι το προζύμι μας
  5. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη  ώσπου να αφρατέψουν περίπου 15'
  6. Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το αλάτι, το μαχλέπι, τον κακουλέ και το προζύμι
  7.  Χτυπάμε στο μίξερ τα υλικά μέχρι να γίνουν μια ζύμη μαλακή
  8. Καλύπτουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος το λιγώτερο 4 ώρες ή καλύτερα όλο το βράδυ
  9. Λιώνουμε το βούτυρο
  10. Βάζουμε την ζύμη στον κάδο του μίξερ και σιγά σιγά ενσωματώνουμε το βούτυρο
  11. Χτυπάμε την ζύμη περίπου 20'
  12. Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί περίπου 3 ώρες
  13. Οταν φουσκώσει η ζύμη  την χωρίζουμε σε 12 ίσα μέρη και τα κάνουμε μπαλάκια
  14. Αφήνουμε να ξεκουραστούν για 20'
  15. Σε επιφάνεια   πλάθουμε τα κομμάτια της ζύμης σε κορδόνια έχοντας βουτυρώσει τα χέρια μας
  16. Αφήνουμε να ξεκουραστούν για 20'
  17. Πλέκουμε τα κορδόνια ανά τρία σε τσουρέκι
  18. Τα τοποθετούμε στο ταψί αφού πρώτα έχουμε βάλει λαδόκολλα
  19. Αλείφουμε την επιφάνεια τους με ενα πινέλο με το ασπράδι αυγού
  20. Πασπαλίζουμε το αμύγδαλο
  21. Τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 60'
  22. Ψήνουμε τα τσουρέκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για περίπου 30-40'
  23. Οταν τα βγάλουμε από τον φούρνο τα βάζουμε σε μια σχάρα να κρυώσουν
ΣΗΜΕΙΩΣΗ Πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή στους χρόνους ξεκούρασης αν θέλουμε να έχουμε ένα κορδονάτο τσουρέκι
Διάλυση μαγιάς με γάλα

Μαγιά με την προσθήκη του αλευριού

                           









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου