ΥΛΙΚΑ
- 2 κιλά βερίκοκα (αγουρωπά, ποικιλία μπεμπέκο)
- ασβεστόνερο
- 1 κιλό ζάχαρη
- 2½ κούπες νερό
- 2 κουταλιές χυμό λεμονιού
- ½ κούπα γλυκόζη
- 1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
- Με ένα καρφί βγάζουμε από τα βερίκοκα προσεκτικά τα κουκούτσια πιέζοντας από την μια πλευρά και βγάζουμε το κουκούτσι από την άλλη με μεγάλη προσοχή για να μη χαλάσουμε το σχήμα του βερίκοκου.
- Καθαρίζουμε τη φλούδα
- Βάζουμε τα βερίκοκα στο ασβεστόνερο για 4 περίπου ώρες
- Βγάζουμε τα βερίκοκα από το ασβεστόνερο
- Τα στραγγίζουμε καλά
- Τα ξεπλένουμε 6-7 φορές με άφθονο νερό
- Τα στραγγίζουμε πάλι
- Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη
- Βράζουμε το σιρόπι για 4'-5'
- Στη συνέχεια ρίχνουμε τα βερίκοκα
- Προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού
- Βράζουμε τα βερίκοκα για περίπου 15', αφαιρώντας τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια σε τακτά διαστήματα
- Απομακρύνουμε την κατσαρόλα μας από την εστία και αφήνουμε τα βερίκοκα να σταθούν μέχρι την επόμενη μέρα
- Την επόμενη μέρα προσθέτουμε στην κατσαρόλα την γλυκόζη, την βανίλια και τα βράζουμε έως ότου δέσει το σιρόπι
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Για να κάνουμε ασβεστόνερο αναμειγνύουμε 2 λίτρα νερό με 2 κουταλιές γεμάτες ασβέστη σβησμένο να γίνει σαν γάλα Το περνάμε από τρυπητό. Σε περίπτωση που δεν βρούμε σβησμένο ασβέστη, παίρνουμε ένα κομμάτι άσβεστο ασβέστη το σβήνουμε με νερό το αφήνουμε να σταθεί 4-5 μέρες και κατόπιν τον χρησιμοποιούμε
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου