Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

ΨΩΜΑΚΙΑ ΟΛΙΚΗΣ

ΥΛΙΚΑ
  • ½ κούπες χλιαρό νερό
  • 16 γρ. ξερή μαγιά (2 φακελάκια)
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 250 γρ. κίτρινο αλεύρι
  • 250 γρ. αλεύρι ολικής
  • 80 γρ. ζάχαρη 
  • ¼ της κούπας σπορέλαιο 
  • 2 κουταλάκια αλάτι
  •  ½ της κούπας πετιμέζι
  • 200 γρ. σουσάμι ή παπαρουνόσπορο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι σε ένα μπώλ
  2. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το χλιαρό νερό
  3. Προσθέτουμε τη μαγιά
  4. Ρίχνουμε τη ζάχαρη
  5. Προσθέτουμε το σπορέλαιο
  6. Ανακατεύουμε ελαφρά
  7.  Στη συνέχεια προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι με το αλάτι
  8. Αναμιγνύουμε τα υλικά με τον αναδευτήρα περίπου 10΄ ώστε να έχουμε μια ελαστική και μάλλον σφιχτή  ζύμη
  9. Σκεπάζουμε τη ζύμη με διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος έως ότου ο όγκος διπλασιαστεί
  10. Πατάμε τη ζύμη να ξεφουσκώσει και ζυμώνουμε άλλα 5' στο μίξερ
  11. Μεταφέρουμε τη ζύμη στο πάγκο εργασίας και την χωρίζουμε  σε ίσα μέρη (περίπου 80 γρ. το καθένα)
  12. Τα πλάθουμε σε στρογγυλό σχήμα 
  13. Βάζουμε σε ένα μπώλ το σουσάμι
  14. Σε ένα άλλο μπώλ βάζουμε το πετιμέζι και το αναμειγνύουμε με 3 κουτάλια νερό
  15. Βουτάμε το ψωμάκι πρώτα στο πετιμέζι και μετά στο σουσάμι
  16. Βάζουμε τα ψωμάκια σε ταψί με λαδόκολλα και τα αφήνουμε 15'  να φουσκώσουν
  17. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 2000 στον αέρα για 10-15' ή έως ότου γίνουν χρυσαφένια








1 σχόλιο: