ΥΛΙΚΑ ( για 9 πίτσες 300 γρ. η κάθε μία)
- 500 ml νερό της βρύσης ή ανθρακούχο
- 500 ml γάλα
- 60 ml λάδι
- 8 γρ. ξερή μαγιά ή 10 γρ. φρέσκια μαγιά
- 750 γρ.αλεύρι 00
- 750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 30 γρ. αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Πρώτα ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ όλα τα υγρά (νερό, λάδι και γάλα)
- Αναμιγνύουμε σε χαμηλή ταχύτητα
- Στη συνέχεια προσθέτουμε την μαγιά και το αλεύρι
- Ανακατεύουμε έως ότου ομογενοποιηθούν
- Καλύπτουμε με υγρή πετσέτα τον κάδο για 30'
- Παρατηρούμε ότι η ζύμη γίνεται απαλή και ελαστική
- Στη συνέχεια ανοίγουμε το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα και προσθέτουμε το αλάτι
- Αναμιγνύουμε για περίπου 5'σε μεσαία ταχύτητα έως ότου η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου,
- Καλύπτουμε με υγρή πετσέτα τον κάδο και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 1 ώρα
- Μεταφέρουμε τη ζύμη στο πάγκο εργασίας χωρίς να την ξεφουσκώσουμε
- Την διαιρούμε σε 9 μέρη για να έχουμε τελικό αποτέλεσμα μία πίτσα διαμέτρου 35cm
- Σχηματίζουμε την ζύμη σε μπάλες και πλάθουμε με τα χέρια για να ξεφουσκώσει
- Αν θέλουμε να την χρησιμοποιήσουμε άμεσα μπορούμε
- Τυλίγουμε τις μπάλες με μεμβράνη.
- Στο ψυγείο τυλιγμένες διατηρούνται για 3 μέρες, στην κατάψυξη μέχρι ένα μήνα
- Πριν από την χρήση βγάζουμε από την κατάψυξη και αφήνουμε να ξεπαγώσει
- Σε αλευρωμένη επιφάνεια την απλώνουμε
- Μεταφέρουμε στο ταψάκι
- Αλείφουμε την επιφάνεια με αρωματισμένο λάδι
- Ψήνουμε τη ζύμη για 10' περίπου
- Βγάζουμε το ταψάκι από τον φούρνο
- Πασπαλίζουμε την ζύμη με παρμεζάνα
- Στη συνέχεια αλείφουμε την επιφάνεια με σάλτσα
- Προσθέτουμε υλικά της αρεσκείας μας (μοτσαρέλα, μοτσαρέλα φρέσκια, κασέρι Ελασώνας, γραβιέρα Κρήτης, γαλοπούλα καπνιστή, σαλάμι, φέτα, πράσινες, κόκκινες πιπεριές, κτλ.)
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 220 και για 8-10 λεπτά
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου