Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023

ΦΑΛΑΦΕΛ

 

ΥΛΙΚΑ

  • 200 γρ. ρεβύθια
  • χυμό ενός λεμονιού 
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 μικρό κρεμμύδι
  • 2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό
  • 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο κόλιαντρο
  • 1/2 κουταλάκι κύμινο 
  •  1/2 κουταλάκι πάπρικα
  • 1/2 κουταλάκι μαύρο πιπέρι
  • 1/4 κουταλάκι κουρκουμά 
  • 1/4 κουταλάκι κανέλα
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 4 κουτάλια σουσάμι
  • ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
  • 1 κουταλάκι διτανθρακική σόδα χυμό ενός λεμονιού 
  • 1 κουτάλι ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1.  Αποβραδίς μουλιάζoυμε τα ρεβίθια σε κρύο νερό προσθέτοντας το χυμό ενός λεμονιού.
  2. Την επόμενη μέρα το πρωί αφαιρούμε όσα περισσότερα φλούδια μπορούμε, τρίβοντας τα ρεβίθια ανάμεσα στις παλάμες μας 
  3.   Στη συνέχεια τα βάζουμε στο μπλέντερ και τα αλέθουμε μέχρι να πολτοποιηθούν   
  4.   Μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ ανάμειξης. 
  5.    Στον πολυκόφτη ρίχνουμε το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, το σκόρδο, τον κόλιαντρο, το κύμινο, την πάπρικα, αλάτι, πιπέρι και πολτοποιούμε
  6. Προσθέτουμε στα πολτοποιημένα ρεβύθια το μείγμα
  7. Επίσης προσθέτουμε ένα κουταλάκι του γλυκού διτανθρακική  σόδα και τόσο ελαιόλαδο όσο για να δέσει το μείγμα
  8. Το μείγμα φαλάφελ δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ στεγνό ούτε πολύ υγρό   
  9.  Ζυμώνουμε καλά το μείγμα και σκεπασμένο το βάζουμε στο ψυγείο για να ανακατευτούν τα αρώματά του και συγχρόνως να μπορούμε να τα πλάσουμε πιο εύκολα. 
  10.   Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε άφθονο ηλιέλαιο  
  11.  Παίρνουμε με ένα κουτάλι μικρές ποσότητες από το μείγμα και τους δίνουμε σχήμα σφαιρικό.
  12.  Ύστερα τα περνάμε  από το σουσάμι και τα τηγανίζουμε στο καυτό λάδι μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα. 
  13. Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας για να φύγουν τα περιττά λάδια
  14. Συνταγή σος ταχίνι και γιαούρτι

    1. Ανακατεύουμε καλά 100 γρ. ταχίνι
    2.  100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
    3.  200 γρ. νερό, 
    4. αλάτι, 2 κ.σ. χυμό λεμόνι

Σερβίρουμε με αραβικές πίτες, ψιλοκομμένη ντομάτα

 

 



                                          

                                           



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου