Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2020

ΠΟΛΥΣΠΟΡΟ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ



Υλικά

  • 30 ml γάλα
  •  2 ½ κούπες χλιαρό νερό
  • 25 γρ. φρέσκια μαγιά ή16 γρ. ξερή μαγιά (2 φακελάκια) ή 100γρ. φυσικό προζύμι
  • 15 γρ. ζάχαρη
  • 300 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 300 γρ  αλεύρι ολικής άλεσης
  • 350 γρ κίτρινο αλεύρι
  • 30 γρ καλαμποκάλευρο
  • 20 ml ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι αλάτι (10 γρ)
  • 30 γρ.χοντροκοπανισμένα καρύδια
  • 30 γρ. χοντροκοπανισμένα φουντούκια
  • 150 γρ σουσάμι
  • παπαρουνόσπορο
  • 30 γρ κολοκυθόσπορο
  • 30 γρ λιναρόσπορο
  • 30 γρ. ηλιόσπορο
Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 2200  έχοντας βάλει ένα μπωλ με νερό
  2. Διαλύουμε την μαγιά με την ζάχαρη και 30ml γάλα και την αφήνουμε για 5΄ 
  3. Στο γουδί κοπανάμε τα καρύδια και τα φουντούκια
  4. Σε ένα μπώλ ανακατεύουμε όλους τους σπόρους, τα χοντροκομμένα καρύδια και φουντούκια
  5. Στον κάδο του μίξερ αναμιγνύουμε το ελαιόλαδο και το νερό ώσπου να ομογενοποιηθούν
  6. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα άλευρα
  7. Προσθέτουμε τη μαγιά
  8. Προσθέτουμε τα 3/4 των σπόρων στο μείγμα
  9. Ρίχνουμε το αλάτι
  10. Αναμιγνύουμε τα υλικά με τον αναδευτήρα περίπου 10΄ ώστε να έχουμε μια ελαστική και μάλλον απαλή ζύμη
  11. Σκεπάζουμε τη ζύμη με διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος έως ότου ο όγκος διπλασιαστεί (περίπου 2 ώρες)
  12. Πατάμε τη ζύμη με το χέρι να ξεφουσκώσει και ζυμώνουμε
  13. Αφήνουμε τη ζύμη να διπλασιάσει τον όγκο της για δεύτερη φορά
  14. Μεταφέρουμε τη ζύμη στο πάγκο εργασίας και την χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη
  15. Βάζουμε την ζύμη σε δυο μακρόστενες φόρμες αφού έχουμε βάλει λαδόκολα και τα αφήνουμε 15' να φουσκώσουν
  16. Αλοίφουμε τα ψωμιά με νερό 
  17. Χαράζουμε τα ψωμιά σε φέτες
  18. Πασπαλίζουμε με το 1/4 των σπόρων
  19. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 2200 για10'
  20. Μετά τα 10' κατεβάζουμε την θερμοκρασία στους 1900 και ψήνουμε για άλλα 30'-40΄ 

                                



 

                               

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου