Υλικά
- 30 ml γάλα
- 2 ½ κούπες χλιαρό νερό
- 25 γρ. φρέσκια μαγιά ή16 γρ. ξερή μαγιά (2 φακελάκια) ή 100γρ. φυσικό προζύμι
- 15 γρ. ζάχαρη
- 300 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 300 γρ αλεύρι ολικής άλεσης
- 350 γρ κίτρινο αλεύρι
- 30 γρ καλαμποκάλευρο
- 20 ml ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι αλάτι (10 γρ)
- 30 γρ.χοντροκοπανισμένα καρύδια
- 30 γρ. χοντροκοπανισμένα φουντούκια
- 150 γρ σουσάμι
- παπαρουνόσπορο
- 30 γρ κολοκυθόσπορο
- 30 γρ λιναρόσπορο
- 30 γρ. ηλιόσπορο
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 2200 έχοντας βάλει ένα μπωλ με νερό
- Διαλύουμε την μαγιά με την ζάχαρη και 30ml γάλα και την αφήνουμε για 5΄
- Στο γουδί κοπανάμε τα καρύδια και τα φουντούκια
- Σε ένα μπώλ ανακατεύουμε όλους τους σπόρους, τα χοντροκομμένα καρύδια και φουντούκια
- Στον κάδο του
μίξερ αναμιγνύουμε το
ελαιόλαδο και το νερό ώσπου να ομογενοποιηθούν
- Στη συνέχεια ρίχνουμε τα άλευρα
- Προσθέτουμε τη μαγιά
- Προσθέτουμε τα 3/4 των σπόρων στο μείγμα
- Ρίχνουμε το αλάτι
- Αναμιγνύουμε τα υλικά με τον αναδευτήρα περίπου 10΄ ώστε να έχουμε μια ελαστική και μάλλον απαλή ζύμη
- Σκεπάζουμε τη ζύμη με διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος
έως ότου ο όγκος διπλασιαστεί (περίπου 2 ώρες)
- Πατάμε τη ζύμη με το χέρι να ξεφουσκώσει και ζυμώνουμε
- Αφήνουμε τη ζύμη να διπλασιάσει τον όγκο της για δεύτερη φορά
- Μεταφέρουμε τη ζύμη στο πάγκο εργασίας και την χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη
- Βάζουμε την ζύμη σε δυο μακρόστενες φόρμες αφού έχουμε βάλει λαδόκολα και τα αφήνουμε 15'
να φουσκώσουν
- Αλοίφουμε τα ψωμιά με νερό
- Χαράζουμε τα ψωμιά σε φέτες
- Πασπαλίζουμε με το 1/4 των σπόρων
- Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 2200 για10'
- Μετά τα 10' κατεβάζουμε την θερμοκρασία στους 1900 και ψήνουμε για άλλα 30'-40΄
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου