- 200 γρ. χυμό πορτοκάλι
- 250 γρ. ηλιέλαιο
- 35 γρ. βούτυρο αγελάδος
- 15 γρ. ζάχαρη άχνη
- 2 κουταλιές κονιάκ
- 2 γρ. σόδα
- 600 γρ. αλεύρι
- 2 γρ. baking powder
- 2 γρ. κανέλα
- 2 γρ. γαρίφαλο τριμμένο
- 2 γρ. μοσχοκάρυδο
- 1 πορτοκάλι το ξύσμα
- 1 λεμόνι το ξύσμα
- 270 γρ. καρύδι
- μέλι
ΣΙΡΟΠΙ
- 250 γρ νερό
- 340 γρ. ζάχαρη
- 1 ξυλάκι κανέλα
- 50 γρ. μέλι
- 1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση
Για την γέμιση (αν τα θέλουμε γεμιστά)
50 γρ. καρύδι χοντροκομμένο
2 γρ. κανέλα
2 γρ. γαρίφαλο
2 γρ. μοσχοκάρυδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το νερό, την ζάχαρη, το ξυλάκι της κανέλας και το κομμένο πορτοκάλι
- Βράζουμε για 1' από την στιγμή που έχει φτάσει στο σημείο βρασμού
- Αποσύρουμε από την εστία
- Στραγγίζουμε το χυμό του βραζμένου πορτακαλιού
- Συμπληρώνουμε το μέλι, ανακατώνουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ
- Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το βούτυρο, όλα τα υγρά, την σόδα, το baking powder και όλα τα μυρωδικά
- Ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα (μπορούμε να κάνουμε αυτό το βήμα και με το χέρι)
- Βγάζουμε τον κάδο από το μίξερ
- Προσθέτουμε το αλεύρι και με μία μαρίζ ή με το χέρι ανακατεύουμε απαλά από το κέντρο προς τα έξω
- Δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα για να μη κορδώσει η ζύμη
- Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε σχήμα οβάλ
- Ακουμπάμε την επιφάνεια τους στην αράχνη ή στον τρίφτη για να έχουμε μια σαγρέ επιφάνεια
- Τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30΄στους 1800 C
- Μόλις βγουν από τον φούρνο τα ρίχνουμε ζεστά στο σιρόπι 30 δεύτερα από την μία μεριά και 30 δεύτερα από την άλλη μεριά
- Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε μία σίτα να στραγγίσουν
- Τα βάζουμε σε μία πιατέλα και πασπαλίζουμε χοντροκομμένο καρύδι
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
- Αν θέλουμε να κάνουμε τα μελομακάρονα μας γεμιστά βάζουμε μία κουταλίτσα από το χοντροκομμένο καρύδι στη ζύμη στη μέση και την κλείνουμε
- Το σιρόπι πρέπει να είναι κρύο γιαυτό το λόγο το μοιράζουμε σε δύο κατσαρόλες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου