Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

ΥΛΙΚΑ (Για 26 μελομακάρονα των 40 γρ.)
  • 200 γρ. χυμό πορτοκάλι
  • 250 γρ. ηλιέλαιο
  • 35 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 15 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 2 κουταλιές κονιάκ
  • 2 γρ. σόδα
  • 600 γρ. αλεύρι
  • 2 γρ. baking powder
  • 2 γρ. κανέλα 
  • 2 γρ. γαρίφαλο τριμμένο
  • 2 γρ. μοσχοκάρυδο
  • 1 πορτοκάλι το ξύσμα
  • 1 λεμόνι το ξύσμα
  • 270  γρ. καρύδι
  • μέλι
ΣΙΡΟΠΙ
  • 250 γρ νερό
  • 340 γρ. ζάχαρη
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 50 γρ. μέλι
  • 1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση
Για την γέμιση (αν τα θέλουμε γεμιστά)
50 γρ. καρύδι χοντροκομμένο
2 γρ. κανέλα
2 γρ. γαρίφαλο
2 γρ. μοσχοκάρυδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

ΣΙΡΟΠΙ
  1. Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το νερό, την ζάχαρη, το ξυλάκι της κανέλας και το κομμένο πορτοκάλι
  2. Βράζουμε για 1' από την στιγμή που έχει φτάσει στο σημείο βρασμού
  3. Αποσύρουμε από την εστία
  4. Στραγγίζουμε το χυμό του βραζμένου πορτακαλιού
  5. Συμπληρώνουμε το μέλι, ανακατώνουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ
  1. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το βούτυρο, όλα τα υγρά, την σόδα, το baking powder και όλα τα μυρωδικά
  2. Ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα (μπορούμε να κάνουμε αυτό το βήμα και με το χέρι)
  3. Βγάζουμε τον κάδο από το μίξερ 
  4. Προσθέτουμε το αλεύρι και με μία μαρίζ ή με το χέρι ανακατεύουμε απαλά από το κέντρο προς τα έξω 
  5.  Δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα για να μη κορδώσει η ζύμη
  6. Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε σχήμα οβάλ
  7. Ακουμπάμε την επιφάνεια τους στην αράχνη ή στον τρίφτη για να έχουμε μια σαγρέ επιφάνεια
  8. Τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα
  9. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30΄στους 1800 C
  10. Μόλις βγουν από τον φούρνο τα ρίχνουμε ζεστά στο σιρόπι  30 δεύτερα από την μία μεριά και 30 δεύτερα από την άλλη μεριά
  11. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε μία σίτα να στραγγίσουν
  12. Τα βάζουμε σε μία πιατέλα και πασπαλίζουμε χοντροκομμένο καρύδι
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
  1. Αν θέλουμε να κάνουμε τα μελομακάρονα μας γεμιστά βάζουμε μία κουταλίτσα από το χοντροκομμένο καρύδι στη ζύμη  στη μέση και την κλείνουμε
  2. Το σιρόπι πρέπει να είναι κρύο γιαυτό το λόγο το μοιράζουμε σε δύο κατσαρόλες







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου