ΥΛΙΚΑ (για ταρτιέρα 30 cm)
ΓΙΑ ΤΗ ΖΎΜΗ ΜΠΡΙΖΕ
- 300 γρ. αλεύρι
- 190 γρ. βούτυρο αγελάδας παγωμένο
- 2 κρόκοι αυγό
- 6 κουταλιές παγωμένο νερό
- 1 κουταλάκι του τσαγιού αλάτι
- 1 κουταλάκι ζάχαρη
- 1 κουταλάκι ξύδι
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
- 500 γρ. σπανάκι
- 3 αυγά
- 250ml γάλα
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα) ή ένα μέτριο κρεμμύδι
- 50 γρ. άνιθο
- 50 γρ. μαϊντανό
- 150 γρ. φέτα τριμμένη
- 80 γρ. γραβιέρα Κρήτης
- 50 γρ. κεφαλοτύρι Ελασσόνας
- 50 γρ. Parmigiano Reggiano (προαιρετικό)
- αλάτι
- πιπέρι
- μοσχοκάρυδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάση Μπριζέ
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ
- Κόβουμε το βούτυρο σε μικρά κομματάκια και το προσθέτουμε στον κάδο
- Στην συνέχεια προσθέτουμε τους 2 κρόκους,τη ζάχαρη και το αλάτι
- Ζυμώνουμε ώστε να παρασκευάσουμε μια ζύμη σφιχτή
- Την κάνουμε μια στρογγυλή μπάλα, την καλύπτουμε με ζελατίνη
- Βάζουμε την ζύμη να ξεκουραστεί στο ψυγείο για περίπου 20'
- Βγάζουμε την ζύμη απότ ο ψυγείο ανοίγουμε το φύλλο και το τοποθετούμε στην ταρτιέρα
- Με ένα πιρούνι τσιμπάμε την ζύμη σε όλη την επιφάνεια ώστε κατά το ψήσιμο να μην φουσκώσει
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 1700
- Βγάζουμε την βάση από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει (μπορούμε να την φτιάξουμε και από το προηγούμενο βράδυ
Γέμιση
- Σε μια κατσαρόλα σωτάρουμε τα κρεμμυδάκια με λίγο λάδι
- Προσθέτουμε το σπανάκι πολύ καλά πλυμένο και σωτάρουμε για 10'
- Στη συνέχεια αφήνουμε το σπανάκι να κρυώσει
- Στραγγίζουμε το σπανάκι από τα υγρά του
- Σε ένα μπώλ χτυπάμε τα αυγά,προσθέτουμε το γάλα, τα τυριά,το αλάτι το πιπέρι,το μοσχοκάρυδο και το σπανάκι.
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά
- Τέλος καλύπτουμε την βάση μας με το μείγμα που ετοιμάσαμε
- Ψήνουμε για περίπου 20-30'στους 1700
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου