Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018

ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ



ΥΛΙΚΑ
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 150 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
  • 70 γρ φρυγανιά στο blender
  • 5 αυγά μεγάλα (290γρ.) σε θερμοκρασία δωματίου
  • 30 γρ.  αλεύρι
  • 1½ κουταλάκι baking powder
  • 2 κουταλάκια κανέλα
  • ½ κουταλάκι γαρίφαλο τριμμένο
Σιρόπι
  •  450 ml νερό
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 1 κουταλιά γλυκόζη ή 1 κουταλιά λεμόνι
  • 3 κουταλιές κονιάκ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Χτυπάμε τ 'αυγά με την ζάχαρη για περίπου 20΄ σε δυνατή ταχύτητα
  2. Τρίβουμε τη φρυγανιά στο  blender
  3. Προσθέτουμε στη φρυγανιά το αλεύρι,  το baking powder, την κανέλα και το τριμμένο γαρίφαλο
  4. Ανακατεύουμε για να ομογενοποηθούν
  5. Προσθέτουμε στο μείγμα των αυγών και της ζάχαρης το μείγμα   της φρυγανιάς αργά αργά ανακατεύοντας από κάτω και προσέχουμε να μην μας ξεφουσκώσουν τ΄ αυγά
  6. Στο τέλος προσθέτουμε τα τριμμένα καρύδια και ανακατεύουμε προσεκτικά
  7. Αδειάζουμε το μείγμα  σε καλά βουτυρωμένο τσέρκι 25cm
  8. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο  1750  για περίπου 30' - 35΄
  9.  Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι. 
  10. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό και την ζάχαρη και το χυμό του λεμονιού ή το κουτάλι της γλυκόζης. Βράζουμε για περίπου 6'.
  11.  Αφήνουμε να κρυώσει λίγο
  12. Προσθέτουμε το κονιάκ και ανακατώνουμε
  13. Μόλις βγάλουμε την καρυδόπιτα από τον φούρνο, την περιχύνουμε κουταλιά κουταλιά με το σιρόπι. Δεν ρίχνουμε το σιρόπι όλο μαζί για να μην καθίσει  η καρυδόπιτα
Τριμμένη φρυγανιά

Ανάμειξη όλων των στερεών υλικών
Αποτέλεσμα χτυπήματος ζάχαρης και αυγών

Έτοιμο για τον φούρνο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου