- 1 κιλό δαμάσκηνα (αγουρωπά)
- ασβεστόνερο
- 1 κιλό ζάχαρη
- 2½ κούπες νερό
- 2 κουταλιές χυμό λεμονιού
- ½ κούπα γλυκόζη
- Με ένα καρφί βγάζουμε από τα δαμάσκηνα προσεκτικά τα κουκούτσια πιέζοντας από την μια πλευρά και βγάζουμε το κουκούτσι από την άλλη με μεγάλη προσοχή για να μη χαλάσουμε το σχήμα του δαμάσκηνου.
- Καθαρίζουμε τη φλούδα
- Βάζουμε τα δαμάσκηνα στο ασβεστόνερο για 4 περίπου ώρες
- Βγάζουμε τα δαμάσκηνα από το ασβεστόνερο
- Τα στραγγίζουμε καλά
- Τα ξεπλένουμε 6-7 φορές με άφθονο νερό
- Τα στραγγίζουμε πάλι
- Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη
- Βράζουμε το σιρόπι για 4'-5'
- Στη συνέχεια ρίχνουμε τα δαμάσκηνα
- Προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού
- Βράζουμε τα δαμάσκηνα για περίπου 15', αφαιρώντας τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια σε τακτά διαστήματα
- Απομακρύνουμε την κατσαρόλα μας από την εστία και αφήνουμε τα δαμάσκηνα να σταθούν μέχρι την επόμενη μέρα
- Την επόμενη μέρα προσθέτουμε στην κατσαρόλα την γλυκόζη και τα βράζουμε έως ότου δέσει το σιρόπι
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Για να κάνουμε ασβεστόνερο αναμειγνύουμε 2 λίτρα νερό με 2 κουταλιές γεμάτες ασβέστη σβησμένο να γίνει σαν γάλα Το περνάμε από τρυπητό. Σε περίπτωση που δεν βρούμε σβησμένο ασβέστη, παίρνουμε ένα κομμάτι άσβεστο ασβέστη το σβήνουμε με νερό το αφήνουμε να σταθεί 4-5 μέρες και κατόπιν τον χρησιμοποιούμε
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου