Κυριακή 29 Μαΐου 2016

ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ ΒΑΝΙΛΙΑΣ

ΥΛΙΚΑ (Για 24cm φόρμα)
  • 6 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 180 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι ξύσμα από λεμόνι ή πορτοκάλι ή περγαμόντο
  • 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 30 γρ. νισεστέ. Σε περίπτωση που δεν έχουμε βάζουμε συνολικά 180 γρ. αλεύρι
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κουταλάκι βανίλια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170C
  2. Ρίχνουμε τα αυγά με την κρυσταλλική ζάχαρη, το ξύσμα.και την βανίλια στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε για 20-25 λεπτά

3. Σε ένα μπώλ ρίχνουμε το αλεύρι, το νισεστέ και την πρέζα αλάτι.
4. Κοσκινίζουμε τα στερεά υλικά δύο φορές
5. Ενσωματώνουμε στα χτυπημένα αυγά το αλεύρι ρίχνοντας το από πάνω λίγο-λίγο και ανακατώνοντας με μια μαρίζ από κάτω προς τα επάνω


6. Οταν έχουμε τελειώσει την ενσωμάτωση ρίχνουμε στη φόρμα χωρίς να το ισιώσουμε

7. Ψήνουμε για 20'-25'
8. Κλείνουμε τον φούρνο και ανοίγουμε την πόρτα αφήνοντας το παντεσπάνι να κρυώσει αργά για άλλα 10'
9. Στη συνέχεια το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε άλλα 10' να κρυώσει
10. Στο τέλος με ένα μαχαίρι το απελευθερώνουμε γύρω γύρω από το τοίχωμα της φόρμας
11. Το γυρίζουμε ανάποδα σε μια σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει


ΣΗΜΕΙΩΣΗ
  • 12 cm τσέρκι: 2 μεγάλα  αυγά, 50 γρ. αλεύρι, 10 γρ. νισεστέ ή κορν φλάουρ 60 γρ. ζάχαρη, 1 πρέζα αλάτι, ξύσμα λεμονιού, βανίλια 
  • 15 cm τσέρκι: 3 μεγάλα αυγά,  70 γρ. αλεύρι, 20 γρ. νισεστέ ή κόρν φλάουρ. 90 γρ. ζάχαρη, 1 πρέζα αλάτι, ξύσμα λεμονιού, βανίλια 
  • 22 cm τσέρκι: 5  μεγάλα αυγά, 120 γρ. αλεύρι,  30 γρ. νισεστέ ή κορν φλάουρ  150 γρ. ζάχαρη, 1 πρέζα αλάτι, ξύσμα λεμονιού, βανίλια 
  • 26 cm τσέρκι: 7 μεγάλα αυγά, 170 γρ. αλεύρι,   40 γρ. νισεστέ ή κορν φλάουρ  210 γρ. ζάχαρη, 1 πρέζα αλάτι, ξύσμα λεμονιού, βανίλια






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου