Σάββατο 30 Απριλίου 2016

ΚΡΟΥΑΣΑΝ ΒΟΥΤΥΡΟΥ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
  • 500 γρ.αλεύρι
  • 140 γρ. γάλα
  • 140 γρ. νερό
  • 40 γρ ανάλατο βούτυρο
  • 55 γρ.κρυσταλλική ζάχαρη
  • 12 γρ. αλάτι
  • 12 γρ. ξερή μαγιά
Για το άνοιγμα του φύλλου
  • 260 γρ. ανάλατο βούτυρο (για το άνοιγμα του φύλλου)
Αλλα υλικά
  • 1 αυγό (για την επάλειψη των κρουασάν)
  • 1 κουτάλι νερό για το αραίωμα του αυγού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 1η Ημέρα
  • Βάζουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ
  • Τα αναμειγνύουμε για περίπου
  • Αφήνουμε την ζύμη να διπλασιαστεί
  • Βγάζουμε την ζύμη από το κάδο και την κάνουμε μια μπάλα
  • Βάζουμε την ζύμη σε ένα πιάτο
  • Την σκεπάζουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείo
 
 

2η Ημέρα

  • Ανοίγουμε τη ζύμη σε μέγεθος 30x30 και αλείφουμε την επιφάνεια με βούτυρο
  • Διπλώνουμε στο 1/3 του μήκους και αλείφουμε με βούτυρο
  • Επανωτίζουμε το υπόλοιπο 1/3 του μήκους και αλείφουμε με βούτυρο
  • Διπλώνουμε στο 1/3 του μήκους και αλείφουμε με βούτυρο
 
  • Διπλώνουμε και αλείφουμε με βούτυρο  
 

 
  • Το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο 
  • Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία 4 φορές 
  • Κάθε φορά που  ανοίγουμε το φύλλο το αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για δύο ώρες
  • Την τελευταία φορά το αφήνουμε στο ψυγείο και το επόμενο πρωί
3η  Ημέρα
  • Ρίχνουμε νισεστέ στην επιφάνεια εργασίας 
  • Βγάζουμε το φύλλο από το ψυγείο και το ανοίγουμε σε μήκος 1,10 x 20

  • Στο στάδιο αυτό χρειαζόμαστε μια μεζούρα ή ένα χάρακα και ένα κόφτη πίτσας.
  • Μαρκάρουμε την πάνω πλευρά ανά 12,5 εκατοστά και την κάτω πλευρά πρώτα κατά 6,25 και μετά ανά 12,5 εκατοστά
  • Με τον κόφτη της πίτσας κόβουμε τα τρίγωνα

  • Κόβουμε τη μέση του τριγώνου σε μήκος 1,5 εκ. 
  • Αρχίζουμε να  τυλίγουμε με τα χέρια μας τα δύο ποδαράκια προς τα έξω για να δώσουμε το χαρακτηστκό σχήμα του κρουασάν
 
  • Βάζουμε τα κρουασάν στο ταψί αφού έχουμε τοποθετήσει λαδόκολλα. 
  • Αφήνουμε κάποια απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν

  • Σε ένα μπώλ χτυπάμε ένα αυγό με μια κουταλιά νερό.
  • Αλείφουμε τα κρουασάν με αυγό και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για δύο περίπου ώρες
  • Πριν βάλουμε τα κρουασάν στο φούρνο τα αλείφουμε με αυγό για δεύτερη φορά

  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200για 6 λεπτά και άλλα 9 λεπτά σε 170o



























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου