ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
- 500 γρ.αλεύρι
- 140 γρ. γάλα
- 140 γρ. νερό
- 40 γρ ανάλατο βούτυρο
- 55 γρ.κρυσταλλική ζάχαρη
- 12 γρ. αλάτι
- 12 γρ. ξερή μαγιά
Για το άνοιγμα του φύλλου
- 260 γρ. ανάλατο βούτυρο (για το άνοιγμα του φύλλου)
Αλλα υλικά
- 1 αυγό (για την επάλειψη των κρουασάν)
- 1 κουτάλι νερό για το αραίωμα του αυγού
1η Ημέρα
- Βάζουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ
- Τα αναμειγνύουμε για περίπου 3΄
- Αφήνουμε την ζύμη να διπλασιαστεί
- Βγάζουμε την ζύμη από το κάδο και την κάνουμε μια μπάλα
- Βάζουμε την ζύμη σε ένα πιάτο
- Την σκεπάζουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείo
2η Ημέρα
- Ανοίγουμε τη ζύμη σε μέγεθος 30x30 και αλείφουμε την επιφάνεια με βούτυρο
- Διπλώνουμε στο 1/3 του μήκους και αλείφουμε με βούτυρο
- Επανωτίζουμε το υπόλοιπο 1/3 του μήκους και αλείφουμε με βούτυρο
- Διπλώνουμε στο 1/3 του μήκους και αλείφουμε με βούτυρο
- Διπλώνουμε και αλείφουμε με βούτυρο
- Το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία 4 φορές
- Κάθε φορά που ανοίγουμε το φύλλο το αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για δύο ώρες
- Την τελευταία φορά το αφήνουμε στο ψυγείο και το επόμενο πρωί
3η Ημέρα
- Ρίχνουμε νισεστέ στην επιφάνεια εργασίας
- Βγάζουμε το φύλλο από το ψυγείο και το ανοίγουμε σε μήκος 1,10 x 20
- Στο στάδιο αυτό χρειαζόμαστε μια μεζούρα ή ένα χάρακα και ένα κόφτη πίτσας.
- Μαρκάρουμε την πάνω πλευρά ανά 12,5 εκατοστά και την κάτω πλευρά πρώτα κατά 6,25 και μετά ανά 12,5 εκατοστά
- Με τον κόφτη της πίτσας κόβουμε τα τρίγωνα
- Κόβουμε τη μέση του τριγώνου σε μήκος 1,5 εκ.
- Αρχίζουμε να τυλίγουμε με τα χέρια μας τα δύο ποδαράκια προς τα έξω για να δώσουμε το χαρακτηστκό σχήμα του κρουασάν
- Βάζουμε τα κρουασάν στο ταψί αφού έχουμε τοποθετήσει λαδόκολλα.
- Αφήνουμε κάποια απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν
- Σε ένα μπώλ χτυπάμε ένα αυγό με μια κουταλιά νερό.
- Αλείφουμε τα κρουασάν με αυγό και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για δύο περίπου ώρες
- Πριν βάλουμε τα κρουασάν στο φούρνο τα αλείφουμε με αυγό για δεύτερη φορά
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200o για 6 λεπτά και άλλα 9 λεπτά σε 170o
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου