Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2015

ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΣΗΜΗΤΙΑ)




ΥΛΙΚΑ
  • 2 ½ κούπες χλιαρό νερό
  • 16 γρ. ξερή μαγιά (2 φακελάκια)
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • της κούπας ζάχαρη (80 γρ.)
  • ¼ της κούπας σπορέλαιο ή σησαμέλαιο
  • 2 κουταλάκια αλάτι
  •  ½ της κούπας πετιμέζι
  • 280 γρ. σουσάμι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλάτι
  2. Ρίχνουμε από πάνω το αλεύρι
  3. Προσθέτουμε τη μαγιά
  4. Ρίχνουμε τη ζάχαρη
  5. Προσθέτουμε το σπορέλαιο και το υπόλοιπο νερό
  6. Αναμιγνύουμε τα υλικά με τον αναδευτήρα περίπου 10΄ ώστε να έχουμε μια ελαστική και μάλλον σφιχτή  ζύμη
  7. Σκεπάζουμε τη ζύμη με διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος έως ότου ο όγκος διπλασιαστεί
  8. Πατάμε τη ζύμη να ξεφουσκώσει και ζυμώνουμε άλλα 5' στο μίξερ
  9. Μεταφέρουμε τη ζύμη στο πάγκο εργασίας και την χωρίζουμε  σε ίσα μέρη (περίπου 80 γρ. το καθένα)
  10. Βάζουμε σε ένα μπώλ το σουσάμι
  11. Σε ένα άλλο μπώλ βάζουμε το πετιμέζι και το αναμειγνύουμε με 3 κουτάλια νερό
  12. Παίρνουμε ζύμη και την πλάθουμε σε κορδόνι μήκους  55 εκ.και το διπλώνουμε στα δύο ώστε τα δύο άκρα να ευθυγραμμίζονται  το στρίβουμε και το κλείνουμε σε σχήμα κυκλικό
  13. Βουτάμε το κουλούρι πρώτα στο πετιμέζι και μετά στο σουσάμι
  14. Βάζουμε τα κουλούρια σε ταψί με λαδόκολλα και τα αφήνουμε 15'  να φουσκώσουν
  15. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 2200 για 10-15' ή έως ότου γίνουν χρυσαφένια

Σημείωση: 1
  • Αν δεν έχουμε μίξερ δεν πειράζει κάνουμε όλη  την διαδικασία με τα χεράκια μας
  • Μπορούμε να βάλουμε τα κουλούρια στην κατάψυξη αφού τα τυλίξουμε σε μεμβράνη
Σημείωση 2
  • Μπορούμε άν θέλουμε να βάλουμε 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 250 γρ. κίτρινο αλεύρι και 250 γρ ολικής. Το αποτέλεσμα είναι κουλούρι ολικής











4 σχόλια:

  1. 2,5 κουπες νερο ποσα γραμμαρια κανουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το πετιμεζι μπορω να το παραλλειψω γιατι στον αντρα μου δεν αρεσει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το πετιμέζι αραιωμένο με νερό δίνει γεύση στο κουλούρι
    και βοηθάει το σουσάμι να κολλήσει

    ΑπάντησηΔιαγραφή